Söderbrunns miljöpolicy

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image_67529473-1.jpg

Våra odlingar är inte bara till nytta och nöje för oss som odlare, de är dessutom ett viktigt bidrag till ökad biologisk mångfald. Genom att vi värnar naturens kretslopp berättigar vi även vår existens som koloniförening och ger starka argument för att långsiktigt fortsätta driva vår förening. Vi är stolta över att ingå i Nationalstadsparken med den rika biologiska mångfalden från Sörentorp och Ulriksdal till Djurgården och Fjäderholmarna.  

På sista sidan hittar du länkar till fördjupning inom flera av områdena som berörs. 
Naturligtvis är våra ordningsregler alltid är överordnande.

Kretslopp 

Kompostera växtrester på din egen lott för att skapa den bästa jordförbättringen. Det krävs ingen behållare, en prydlig och avgränsad hög eller limpa på marken duger bra. Du kan även använda växtrester, inte minst löv, till marktäckning för att aldrig lämna jorden bar. 

Ogräs inklusive frön och rötter blir bra jordförbättring genom fermentering i en lufttät hink. 

Använd gärna föreningens gemensamma kompostkvarn för kvistar och kraftigare perenner till din egen jordförbättring.

Nya rön har visat att flis är ett utmärkt jordförbättringsmaterial om det används som täckning i odlingen. Det ska dock inte grävas ner förrän det är förmultnat. 

Om du inte vill använda dina växtrester i ditt eget kretslopp, så finns också en gemensam kompost bredvid Kärnhuset, se länk under Läs mer.

Kompostering av matavfall kräver en sluten kompost och anmälan till miljöförvaltningen. Bokashi ska inte grävas ner direkt från hinken utan att först ha processats i ”jordfabrik”. 

Gödsling 

Använd naturgödsel från ko, häst eller höns. Gröngödsla för att tillföra näring och struktur. Odla till exempel olika sorters klöver, lusern och honungsört med flera och vänd ner grödan i jorden.  

Du kan själv göra gratis och effektiv gödsel med ”guldvatten” eller näringsvatten av till exempel nässlor, vallört och åkerfräken.  

Invasiva växter 

Främmande invasiva växter är ett hot mot biologisk mångfald och hotar att tränga undan inhemska växter. Det är viktigt att följa föreningens riktlinjer för hantering. Se länk under Läs mer.

Miljömärkta produkter  

Använd alltid miljömärkta och godkända produkter när du odlar, bygger, målar och grillar på din lott. Tänk på att bygga med bra material och konstruktioner som håller länge. Lagar ändras och nya produkter dyker upp på marknaden, känner du dig osäker se länk till Ekoportalen under Läs mer.

Växtavfall och sopor 

Sortera rätt på den gemensamma flishögen, brännhögen och komposten!  Se länk under Läs mer.

I våra gemensamma soptunnor får endast brännbart hushållsavfall slängas. Bär gärna med dig ditt skräp hem, tunnorna blir lätt överfulla!

Bevattning 

Vi vattnar med dricksvatten, som är en livsviktig och begränsad resurs. Vattna helst på morgonen när jorden är sval. Vattna ordentligt i stället för ofta och lite, så att rötterna inte behöver söka sig upp mot ytan. Mitt på dagen är avdunstningen maximal och bevattning ett slöseri med vårt gemensamma dricksvatten.  

Det inte tillåtet att använda vattenspridare mellan klockan 12 och 15. 
Ta vara på eget regnvatten, det bästa för din odling! 

Koloniföreningen Söderbrunns miljöplicy som pdf kan du ladda ner här.

Läs mer 

Serien Lätt om odling, Koloniträdgårdsförbundet Koloni.org
Bli självförsörjande på jord och näring, Stockholms Koloniträdgårdar Sthlmkoloni.se
Gröngödslingsväxter, Stockholms Koloniträdgårdar Sthlmkoloni.se
Söderbrunns strategi för invasiva arter, Koloniföreningen Söderbrunn Soderbrunn.se
Kompostering och växtavfall, Koloniföreningen Söderbrunn Soderbrunn.se
Miljösmarta val vid bygge och renovering, Ekobyggportalen  Ekobyggportalen.se
Ansökan om kompost för matavfall, Stockholms stad Boende.stockholm.se