Vett och etikett på koloniföreningens gemensamma kompost
På föreningens allmänna kompost blir överblivna och oönskade växtdelar från våra lotter ett välbehövligt och ekologiskt jordförbättringsmedel som vi alla har förmånen att kunna använda oss av. Processen är 3-årig och innebär att växtmaterialet under den tiden vänds på 4-5 gånger och förflyttas med hjälp av inhyrd traktor.
För att komposteringen ska fungera på bästa sätt finns några enkla regler som vi alla bör respektera eftersom det annars leder till att frivilliga kolonistkollegor får göra onödigt jobb:
◆ Släng enbart sådant på komposten som du räknar med förmultnar på 2-3 år, och var extra noga med att det inte följer med plast och annat miljöfarligt eller olämpligt – vi släpper ut tillräckligt med sådant i naturen som det är.
◆ Släng rätt sak på rätt plats: som förhoppningsvis alla redan är klara över slängs grenar på flishögen, taggigt ris och bärbuskar på den andra högen (icke flisbart) och komposterbart material på komposten – inte tvärtom!
◆ Vi börjar ’bortifrån’: Varje höst flyttas komposthögarna ett steg närmare Kärnhuset, så att det längst upp mot banvallen och skogsdungen blir plats för ny kompost. När vi börjar på ny kula är det alltså så långt bort från fjolårshögen som möjligt och sedan arbetar vi oss närmare allteftersom.
◆ Tippa ditt växtmaterial ÖVER kanten – inte på den. Använd spången för att komma längre ut över högen – men tippa inte PÅ den. Behöver spången flyttas är du mycket välkommen att själv ta initiativ till det istället för att vänta på att någon annan gör det. (Den är tung så be gärna någon i grannskapet om hjälp.) Det kan också vara enklare att ta vägen nedanför branten och slänga din kompost där – men fortfarande så långt bort från Kärnhuset och fjolårshögen som möjligt!
◆ När du hämtar färdig kompost från högen närmast Kärnhuset är det en god idé att sålla jorden och på så sätt slippa att få med dig ogräsrötter och skräp. När du då hittar plast och annat som inte hör hemma i naturen, släng INTE tillbaka det på högen utan lägg det i den behållare som ska finnas vid högen eller ta med det och släng det i en av soptunnorna.
Ovanstående handlar ju i första hand om hur vi alla kan bidra till att den allmänna komposten fungerar bra. Vill du veta mer om kompostering i allmänhet finns det mängder av litteratur i ämnet, bland annat ett faktablad Lätt om odling som du hittar på Koloniträdgårdsförbundets hemsida.
Gemensam hantering av växtavfall. En guide till kolonister på Söderbrunn
Växtavfallet delar vi in i fyra kategorier:
Komposterbart
- ✓ Löv
- ✓ Ogräs
- ✓ Perennris från fjolåret
- ✓ Mjukt friskt växtavfall
- ✓ Nedklippt ris från
- mindre buskar
- ✓ Frukt o bär
- Etc.
Tjocka grenar
✓ Grenar tjockare än 10 cm i diameter
✓ Stubbar
Flisbart
✓ Grenar från träd o buskar upp till 10 cm i diameter
➢ De ska minskas ned till hanterbara delar för att förenkla vid flisning.
➢ Dessa får ej vara taggiga !
Övrigt (Icke flisbart)
✓ Grenar och kvistar från taggiga buskar/växter
✓ Alla sorters bärbuskar
✓ Allt ris som riskerar vara /är behäftat med sjukdom
➢ Ris ska bindas i ”buntar” för att lättare kunna hanteras och ta mindre plats
➢ Inget komposterbart får blandas med denna kategori
Så hanteras respektive kategori
Komposterbart material kan alltid läggas på utpekat område, längst bort på kullen från kärnhuset räknat, och det vändes med jämna mellanrum.
Nedbruten kompost finns att hämta nedanför kullen.
Tjocka grenar placeras på utpekad plats bakom kärnhuset, även kallad faunadepå.
Flisbart material placeras på utpekad plats på kullen från maj – oktober, då en flisningsaktivitet anordnas varpå flis produceras. Denna flis kan därefter användas av kolonister
Övrigt (”icke flisbart”) material placeras på utpekad plats på kullen under året.
Denna hög kan brännas till valborg alternativt flyttas till container under städdagar.
Det som INTE är växtavfall, t.ex överblivet virke och annat byggmaterial
gamla möbler, krukor, verktyg etc. måste förvaras på lotten till kommande städdag med containern eller bortforslas av kolonisten själv.