Hur får man en kolonilott?

Du skickar ett mail till föreningens köansvariga intresselista@soderbrunn.se så får du en anmälningsblankett och kan anmäla dig till föreningens intresselista.


Vad innebär intresselistan?

För att kunna anmäla sig till intresselistan måste man vara mantalsskriven i Stor-Stockholm. Intresselistan är ingen strikt kölista. Föreningen har rätt att prioritera bland de sökande. Det kostar 200 kr per år att stå på intresselistan. Du betalar avgiften samtidigt med att du skickar in din anmälan. Inbetalningsdag räknas som inträdesdag  på väntelistan. PG 45 81 94 -8. Fakturering sker från och med andra året.


Är det långa väntetider?

Det finns f n ett 100-tal personer på kölistan. Det innebär att väntetiden kan vara cirka fem år, men den kan variera mycket.


Vad kostar det att skaffa en kolonilott?

Inträdesavgiften är 400 kr. Den årliga medlemsavgiften per lott är 600 kr. Den årliga arrendeavgiften är 500 - 1 900 kr beroende på lottens storlek. Första året som medlem med egen lott är ett provår, därefter beslutas om fortsatt medlemskap. De föreningar som tillhör FSSK tillämpar hembud. Detta innebär att den som har lotten hembjuder lotten till föreningen. Föreningen värderar och fastställer lottens värde. Detta värde inkluderar ev. stuga, träd, buskar, perenner mm. Därefter överlåts lotten till någon som står på föreningens intresselista.


Vad innebär det att vara kolonist?

Som kolonist skall du sköta den egna lotten men också området kring lotten med gångar, eventuellt också diken och gräsytor. Vid städdagarna deltar du i skötseln av hela området.

Verksamheten sköts helt ideellt, vilket innebär att du efter förmåga gärna skall ställa upp och delta i olika arbetsuppgifter. För att få arrendera lott av föreningen bör du vara bosatt inom Storstockholm, ha stort odlingsintresse och vara beredd att sköta din lott i enlighet med föreningens regler. Du får inte ha en annan kolonilott samtidigt.


Vad är det som gäller när man ska bygga?

För nybyggnad och rivning av hus gäller alltid bygglov. All ny-, till- och ombyggnad, liksom rivning ska dessutom i förväg godkännas av föreningens styrelse. Skicka ett mail till: bygga@soderbrunn.se

Vid ny- och ombyggnad av hus/bod gäller följande mått. Redskapslådor på höjden,

växthus, taktäckt uteplats,

samt förråd räknas som tak-/

byggyta.

Takyta

Högst 6,4

kvm (inklusive hus/

bod, växthus, taktäckt uteplats

samt redskapslåda på höjden). 

Byggnadsyta: högst 6 kvm

Bara en byggnad per lott är

tillåten.

Höjd

Högst 250 cm

till taknock räknat från

marken. Det innebär att husets

grund ska räknas in i höjden!

Färg, material m.m.

Angående material, färg m.m.

ta kontakt med styrelsen.


(Ur Ordningsreglerna )










 
 

Söderbrunn är Stockholms äldsta koloniområde som fortfarande är i bruk. Söderbrunn ligger vid Björnnäsvägen på Norra Djurgården och arrenderar marken av Kungliga Djurgårdens Förvaltning. Området ligger inom Ekoparken, världens första nationalstadspark, där det finns en unik blandning av natur och kultur. Koloniområdena är inte bara till glädje för kolonisterna utan för alla som besöker Ekoparken.

År 1904 fick Anna Lindhagen staden att upplåta mark och därmed var koloniverksamheten på gång i Stockholm. Det första området anlades vid Värtan – finns inte längre kvar –  och 1905 kom Söderbrunn med 15 lotter på norra sidan av Björnnäsvägen. Ett annat koloniområde på Djurgården är Lilla Frescati. Läs mer om Söderbrunns 100-åriga historia!

Klicka här för att se flygfoto över området!


Koloniföreningen

Syftet med koloniföreningen är att erbjuda en möjlighet för intresserade att bruka området för koloniverksamhet. Föreningen arrenderar marken av Kungliga Djurgårdens Förvaltning och har ett ansvar för att området är väl skött och fungerar som inspiration för besökare och andra intresserade. Alla medlemmar förväntas hjälpa till med att sköta området, både vid städdagar och andra tillfällen.

På Söderbrunn finns det 206 lotter, de flesta med en mindre stuga eller pergola på högst 6,4 kvm. Man kan alltså ha en mindre byggnad på lotten men inte övernatta. El och vatten ingår ej. Odling av grönsaker och andra nyttoväxter är obligatoriskt och bara en mindre yta får vara täckt av gräsmatta.

Här är koloniföreningens stadgar.

Koloniföreningen är medlem i Föreningen Storstockholms Koloniträdgårdar (FSSK) som i sin tur är medlem i Koloniträdgårdsförbundet.

Att bygga i Söderbrunn

Flera husleverantörer har små bodar och förråd som kan passa i vårt område. På Trädgårdsmässan 2009 visades i Koloniträdgårdsförbundets monter en s k dagstuga för odlingslotter på 5 kvm som tagits fram från Coop/Jabo. En sådan stuga har nu byggts i området.  Läs Maritas berättelse om att bygga ett litet hus. Klicka här!

Tänk på att alltid kontakta koloniföreningens styrelse när du ska riva, bygga om eller bygga nytt!


Ska du renovera din stuga?

I Koloniträdgården 2-3/2009 finns många bra tips om hur kolonistugan kan renoveras. Länsstyrelsen i Stockholm har också gett ut ett faktablad om renovering av kolonistugor (Faktablad 2009:3).


Länkar till husleverantörer

Jabo www.jabo.se

Braåsstugan www.braasstugan.se

Sorselestugan www.sorselestugan.se

Trädgårdshus www.tradgardshus.se

Ekenässtugan www.ekenasstugan.se

K-Rauta har en förrådsstuga www.k-rauta.se/bygg

Grästorpsstugan www.grastorpsstugan.se

Bränna Fritid www.brannafritid.com

Eja Hemsnickeri www.eja.se

JM Stugor och förråd www.jmstugor.se


Att odla i Söderbrunn

Det är ditt ansvar att se till att lotten är odlad och fri från ogräs så långt det går. Byggnader, kantbräder och anslutande gångar skall hållas i bra skick.

Gångarna skall hållas fria så att det går att komma fram till alla lotter med skottkärra. Växter som hänger ut över gångarna är i vägen för andra och kan skugga grannlotterna, men de kan också bli skadade av passerande skottkärror och annat. Så här gör du för att undvika detta:


Planteringsavstånd från lottgräns

Träd               minst 2 m

Spaljéträd och pelarträd      minst 1 m

Buskar               minst 1 m

Klippt häck      minst 0,5 m


Höjd

Kronträd              högst 3 m

Spaljé- eller pelarträd högst 2,5 meter, d v s tre eller fyra grenvarv. Välj svagväxande sorter med grundstam M26 eller B9. Inga parkträd som t.ex. en, gran, pil, lind, alm eller björk får planteras.

Häck             1 m


Gångar

Gångarna skall kunna användas av alla. Det innebär att växter, kantbräder eller andra kantmarkeringar inte skall vara i vägen för skottkärror eller gående och att gångarna rensas – du rensar halva gången runt den egna lotten. Huvudgångar, diken och allmänningar som gränsar till lotten skall rensas och klippas.


(Koloniföreningens Ordningsregler)

 

Om Söderbrunn