Kompost och latrin
 

Latrin


www.pacto.se

www.pikkuvihrea.fi

Kompost


www.kompostcenter.se

www.konsumentverket.se

Läs om kompostering på Odla.nu



I Koloniträdgården nr 1/2008 finns en genomgång om hur man återanvänder gräsklipp och flis för att förbättra jorden.



 
 

Fr o m 2008 ändrades rutinerna för latrin inom området. Därmed upphörde hämtningen och latrinen kan komposteras inom området. Detta ligger i linje med att kolonisterna själva uppmanas att kompostera på sina egna lotter. Latrinen blir då ett bra tillskott till trädgårdsavfallet.


Med tanke på att Stockholms stad kan komma att upphöra med latrinhämtningen var vi tvungna att hitta ett alternativ till den allt dyrare hämtningen.


En viktig utgångspunkt var att hanteringen skulle vara så enkel som möjligt och inte kräva flyttning av latrin mellan olika förvaringar. En annan utgångspunkt var att hitta system som innebär minimalt med lukt. Vi undersökte marknaden fann två system som kunde uppfylla kraven: Green Toilet och Pacto.


Green Toilet, som används på liknande anläggningar i Finland innebär att latrinen komposteras minst sex månader i ett särskilt plastkärl. Ett problem är att det kan bli för mycket urin i komposten. Man kan tillsätta mer torvmull eller annat växtmaterial för att få rätt balans, men det är självklart önskvärt att uthusen i så liten utsträckning som möjligt används för urin.


Pactosystemet, som används vid olika fritidsanläggningar är ett slutet system med nedbrytningsbar spolfolie av majsstärkelse som matas fram. Den här lösningen kräver tillsyn så att kärlet med spolfolien töms i den anslutande latrinkomposten. Också här är det viktigt att det inte blir för mycket vätska. I så fall måste man lägga mer växtmaterial i komposten.


Löpande skötsel och tillsyn sköts av kolonisterna själva. Anmäl dig till Kretsloppsgruppen om du är intresserad av att hjälpa till. 

 

Latrinsystemet på Söderbrunn